ACTE

Cum cumpăr vechime în muncă

Persoanele care doresc să-și completeze stagiul de cotizare la sistemul de pensii de stat o mai pot face până la finalul lunii august 2023.

O vechime mai mare în muncă implică și o pensie pe măsură. Cei care doresc să cumpere vechime în muncă au nevoie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii căreia îi este arondat și să facă o serie de plăți. Dosarul poate fi depus în baza oricărui act de identitate cu CNP, fie buletin, paşaport sau certificat de naştere.

Persoanele aflate în pragul pensionării și care nu au acumulat o vechime de 15 ani în muncă, pentru a beneficia de o pensie de limită de vârstă, pot achiziționa retroactiv vechime pentru cel mult șase ani. Solicitanții trebuie să plătească o sumă calculată în funcție de salariul minim brut pe economie. Pentru cei șase ani, perioada maximă permisă de lege, trebuie să plătească în jur de 40.000 de lei. Plata se poate face și eșalonat. Cei șase ani nu sunt consecutivi, ci pot fi aleși de solicitant. Contribuția minimă lunară va ajunge la 638 de lei.

Pentru a cumpăra vechime în muncă, solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții cumulative:

a) nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;

b) nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii;

c) la data încheierii contractului de asigurare socială nu are calitatea de pensionar;

d) să nu fi realizat, în perioadele pentru care solicită plata retroactivă, stagiu de cotizare sau asimilat acestuia în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, ori în alte state membre ale UE sau cu care România are acorduri de securitate socială.

Comments are closed.