SĂNĂTATE

Cum gestionăm corect alergiile

Un număr din ce în ce mai mare de români suferă de diverse alergii respiratorii. În lunile mai calde, polenul este responsabil în special de aceste reacții excesive ale sistemului imunitar.

Această tendință este amplificată de poluarea din mediul urban, dar și de rimul de viață stresant, care pune presiune pe sistemul imunitar.

În aer liber, persoanele alergice nu au prea multe opțiuni, decât să recurgă la medicamente pentru a gestiona simptomele. În propriul apartament sau propria casă este posibil să luați măsuri pentru a vă asigura că în aerul interior nu se află alergeni. Una dintre cele mai eficiente soluții este integrarea ventilației rezidențiale controlate a spațiului de locuit – cunoscută și sub numele de ventilație de confort.

Un echipament de ventilație rezidențială îndepărtează continuu alergenii, precum polenul și praful din aer și asigură umiditatea optimă a camerei.

Din cauza schimbărilor climatice, cantitatea de polen persistă în atmosferă mai mult în fiecare an. Cel mai mare stres poate fi evitat prin a petrece cât mai mult timp la interior. Dar chiar și acolo aerul nu este nicidecum lipsit de alergeni. De fiecare dată când se deschide o fereastră sau o ușă, polenul intră în spațiul de locuit.

Prin urmare, mulți evită ventilația naturală în acest timp. Cu toate acestea, dacă nu există un schimb regulat de aer, calitatea aerului se deteriorează odată cu fiecare respirație și polenul care a pătruns în cameră rămâne în aerul interior și deteriorează în mod continuu sănătatea locuitorilor. În interior, particulele sunt distribuite mai repede decât ne-am aștepta. O mare parte din polenul și praful din spațiile de locuit se răspândesc prin îmbrăcăminte – de aceea, persoanelor alergice li se recomandă să își schimbe hainele după ce vin acasă. În camerele care beneficiază de ventilație rezidențială, aerul din exterior este filtrat prin filtre de polen. Fără alergeni și numai aer proaspăt și curat este introdus în cameră.

Pentru casele și apartamentele fără ventilație rezidențială, se recomandă aerisirea prin ventilație naturală (deschiderea largă a ferestrelor) dimineața. Acesta este momentul din zi, când încărcătura de polen este de obicei cea mai mică. Un alt sfat: aerisiți după o ploaie, atunci aerul exterior este curățat de polen.

Pe lângă alergia sezonieră la polen, alergia la praful present în locuință poate irita sistemul respirator și imunitar pe tot parcursul anului. Fecalele acarienilor microscopici sunt responsabile pentru acest lucru. Indiferent cât de curată este casa, oamenii inspiră în jur de 75.000 de particule de praf cu fiecare respirație. Și în acest caz, ventilarea naturală prin deschiderea ferestrelor nu este cea mai bună soluție.

Particulele de praf existente sunt plimbate de curenții de aer de la interior și, prin urmare, pătrund mai ușor în căile respiratorii. Cu toate acestea, atunci când aerul este filtrat cu ajutorul unui sistem de ventilație rezidențială, se elimină curenții de aer care ridică particulele de praf, deoarece aerul este introdus ușor și abia vizibil în cameră. Pe lângă polen, praful este îndepărtat din aerul proaspăt introdus de către echipamentul de ventilație. Un alt efect secundar pozitiv: Prin filtrarea aerului, se creează mai puțin praf în casă sau în apartament, iar aspiratorul este folosit mai rar.

Umiditate optimă în spațiul de locuit

Cei alergici la polen sau praf ar trebui să asigure umiditate constantă în camerele de locuit. Deoarece aerul prea uscat facilitează deplasarea liberă a particulelor foarte mici de parf și contribuie, în mod decisiv, iritarea căilor respiratorii.

Umiditatea interioară ideală este cuprinsă între 40 și 50%. Această valoare este adesea dificil de estimat – un higrometru, care este disponibil în orice domeniu de construcții, poate ajuta. Condensarea pe ferestre, pereți sau țevi reprezintă semen clare de umiditate excesivă (peste 60%) și terenul de reproducere perfect pentru mucegaiul atât de dăunător. Un dezumidificator de cameră poate reduce umiditatea din cameră. Dacă aerul este prea uscat – de obicei în timpul iernii – un prosop umed așezat peste calorifer vă poate ajuta. Dacă utilizați deja ventilație rezidențială, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la umiditate, deoarece este reglată automat de către echipament. Rotorul integrat al ventilației de confort nu numai că recuperează căldura, ci și umiditatea necesară din aerul evacuat.

Sfaturi pentru persoanele afectate de alergii

• Acordați atenție prognozei polenului, de exemplu pe site-ul Weather

•Faceți duș și schimbați-vă în alte haine atunci când ajungeți acasă pentru a avea cât mai puțin contact cu polenul.

• Mențineți umiditatea constantă în camerele de locuit între 40 și 50%.

• Aspirați și ștergeți praful regulat.

• Schimbați lenjeria de pat – cel puțin o dată la două săptămâni.

• Proprietarii de ventilație rezidențială ar trebui să efectueze schimbarea anuală a filtrului după sezonul polenului.

• Dacă nu este integrată ventilația rezidențială a spațiului de locuit, pentru zona urbană alegeți să ventilați dimineața și în zonele rurale seara.

Comments are closed.