BUSINESS

Adio plata cu cash

Toți românii vor avea curând un cont bancar de bază în care vor primi salariul, pensia sau orice beneficii sociale acordate de stat. Oamenii vor putea face plăți și tranferuri fără comisioane bancare.

Pentru acest timp de carduri, băncile nu vor putea să perceapă comisioane de deschidere sau închidere de cont, de administrare, de retragere de numerar, dar nici pentru plăți și tranferuri de fonduri.

În vederea optimizării relației dintre cetățeni și stat, plata salariilor și prestațiilor sociale vor fi efectuate prin mijloace de plată fără numerar (în contul de bază), cu excepția consumatorilor vulnerabili care pot solicita plata în numerar.

Instituțiile de credit nu vor putea refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, decât în cazul în care deschiderea unui astfel de cont ar avea drept rezultat o încălcare a dispozițiilor privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului.

Dacă proiectul de lege care prevede situațiile de mai sus va trece de Parlament, va exista o perioadă de grație până când actul normativ va intra în vigoare. Legea ar urma să se aplice la 1 ianuarie 2026.

Comments are closed.