LIFESTYLE

Cu ce benzină alimentezi mașina?

Cifra octanică necesară unui motor este direct asociată cu nivelul de compresie al acestuia. Acest aspect reprezintă raportul dintre volumul camerei de ardere și cel al cilindrului, plus suma volumului camerei în sine.

Cu alte cuvinte, nu toate vehiculele ar fi afectate dacă ați trece de la benzină premium la benzină cu cifră octanică mai mică.

Cele care ar fi afectate sunt motoarele cu cilindrii mari sau cele echipate cu turbocompresoare. Acestea au nevoie de o ardere lină și benzina premium le oferă acest beneficiu pentru buna lor funcționare.

Dacă se adaugă benzină cu cifră octanică mai mică la această clasă de vehicule, combustibilul va începe să explodeze atunci când pistonul se ridică fără să fi mers până la capăt. Specialiștii spun că va reprezenta un efort inutil pentru pistoane și va ajunge să slăbească piesele și articulațiile. Asta se traduce printr-o pierdere de putere a motorului și o deranjantă sonoritate.

Poți afla de ce benzină are nevoie mașina ta din manualul vehiculului. Cu siguranță acolo veți găsi recomandarea producătorului. Dacă nu aveți manualul, multe mașini au o etichetă pe interiorul capacului rezervorului de combustibil care vă va spune ce combustibil este necesar.

Comments are closed.