SĂNĂTATE

Efectele benefice ale cepei

Ceapa are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, fluidizând sângele, pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge, depunerea de plăci aterosclerotice și aparitia unui infarct miocardic. Ceapa conține un compus, care, la fel ca insulina, ajută la reglarea nivelurilor zahărului din sânge.

Este de ajutor celor care au glicemia mare sau diabet. De asemenea, ceapa are efecte stimulente dar și calmante asupra sistemului nervos, astfel stimulând ficatul și rinichii, având o acțiune diuretică care ajută la eliminarea ureei și a clorurilor.

Ceapa este benefică în caz de: răgușeală, tuse, edeme, ascită, ciroză, pleurezie, pericardită, prostatită, adenom de prostată.

Datorita proprietatilor antiseptice poate fi folosita și extern în caz de:
stomatite, afte bucale, furunculoz, abcese, panarițiu, negi, pistrui, ulcerații cutanate, degerături, înțepături de insecte.
Aplicati local cepe coapte sau sub formă de suc de 3-4 ori pe zi.

Este recomandat consumul a 1-2 cepe pe zi. Sau puteți lua tinctură de ceapă, preparată în casă: tăiați 2 cepe mici felii și puneți la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade.

După 10 zile, strecurați și luați câte 2 lingurite pe zi, cu puțină apă, înainte de masa de prânz și de cină. În caz de prostatite și diabet de tip 2 faceți cure de 10 zile, timp de 6 luni.

În caz de tuse, laringită, bronșite, beți decoct din 4-6 cepe fierte într-un litru de apă, îndulcit cu miere, câte 1-2 căni pe zi. În caz de afecțiuni biliare puneți 1-2 cepe la macerat în 100 ml de ulei de măsline și luați 2-3 lingurițe pe zi, ne îndeamnă Dr. Ovidiu Bojor, în vârstă de 93 de ani, academician și fitoterapeut roman, membru al Academiei de Știinte Medicale.

Comments are closed.