LIFESTYLE

Secretul unei mămăligi bune

Mămăliga se numără printre cele mai populare mâncăruri din bucătăria românească și nu numai. Se prepară sub diverse forme și în alte colțuri ale lumii și fiecare gospodină are propriile trucuri pentru o mămăligă ca la carte. Secretul celei mai bune mămăligi constă însă atât în metode de gătire, cât și în ingrediente.

În primul rând, mălaiul trebuie să fie cât mai fin. În bucătăria italiană, de exemplu, acesta este înlocuit cu făină de porumb, care face ca mămăligă să iasă fină și cremoasă.

Pentru a obține o mămăligă fermă, proporția este de 1 la 4: la o cană de mălai, adaugă 4 căni de apă. Pentru a obține o mămăligă cremoasă, cu o consistență precum smântâna, proporția va fi de 1 la 5.

De asemenea, poți folosi diverse brânzeturi pe care să le adaugi în mămăligă la final, astfel încât să se topească și să se amestece. Secretul celei mai bune mămăligi este însă să adaugi apa pe parcurs, nu toată de la început. Este o metodă mai puțin folosită în bucătăria românească, pentru că de obicei se pune la fiert toată apa de la început și se adaugă mălai pe parcurs, însă merită încercată.

Rețetă de mămăligă cremoasă
Ingrediente:
– 5 căni de apă
– 1 cană făină de porumb
– 1 lingură unt
– 1 linguriță sare grunjoasă
– brânzeturi (opțional, după preferință).

Pune la fiert 3 căni de apă cu sare într-un vas. Separat, pune să fiarbă încă 2 căni de apă. Când apa cu sare începe să dea în clocot, adaugă făina de porumb cernută, amestecând constant. După ce ai încorporat-o, dă focul mic și continuă să amesteci. Adaugă câteva linguri de apă clocotită și amestecă din nou. Repetă acest pas la interval de 5 minute, așteptând ca apa să fie absorbită complet înainte de a adăuga din nou.

Când ai terminat de adăugat apa sau când mămăliga a ajuns la consistența dorită, pune untul și amestecă bine. Vei ști că mămăliga este bine fiartă atunci când începe să se desprindă de pe marginile vasului în care fierbe. În cazul în care vrei să adaugi brânzeturi, acum este momentul. Poți folosi brânză de burduf, telemea sau chiar parmezan, dacă alegi să urmezi rețeta italienească.

Amestecă bine până când brânzeturile s-au topit și s-au omogenizat cu mămăliga și oprește focul. Lasă câteva minute să se răcească, după care poți savura mămăliga cremoasă, din făină de mălai.

Comments are closed.