TIPS

Când iese cozonacul pufos?

Cozonacul nu lipsește de pe masa de Crăciun a românilor. Desertul tradițional este adevărata provocare a gospodinelor.

Rețeta veche a suferit unele modificări, bucătăresele din diferite zone ale țării descoperind mici trucuri ce garantează rezultate delicioase.

Pentru a obține un cozonac făcut ca la mama acasă, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

Aluat:

  • 1 kg de făină
  • opt gălbenușuri
  • 300 g zahăr
  • 400 ml lapte
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 2 linguri de smântână grasă
  • coajă de lămâie
  • esențe
  • 100 g unt topit
  • 100 ml ulei.

Umplutură:

  • 1 albuș de ou bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată
  • mai multe bucăți de rahat
  • stafide

Preparare
Gospodinele din Moldova încep prin a cerne făina într-un vas. Apoi pun laptele la încălzit, dizolvă în el zahărul și adaugă coaja de lămâie.

Urmează maiaua, ce se prepară din drojdie, puțină făină și câteva linguri din laptele preparat. Ai grijă, însă, să nu fie fierbinte. Se adaugă o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.

Se adaugă laptele care trebuie să fie călduț și gălbenușurile frecate cu sare în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna. Fără să ne oprim din frământat, încorporăm în aluat cele două linguri de smântănă – ingredientul ce va ajuta cozonacul să iasă pufos – și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.

După ce vei întinde aluatul, vei pune compoziția pentru umplură și vei rula, vei așeza cozonacul în vasul special tapetat cu hârtie de copt și îl mai lași la crescut în jur de o jumătate de oră înainte de a-l pune la cuptor.

Comments are closed.