ACTE

Cumpără vechime la pensie

Creşte pensia, dar creşte şi preţul pe care îl vor plăti cei care vor să-şi cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Mulți oameni au goluri în cartea de muncă și vor să-și cumpere vechime. Şi această cumpărare de vechime, are legătură cu salariul minim care va creşte la 3.000 de lei.

Stagiul minim de cotizare prevăzut de lege este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Spre exemplu, pentru o persoană care vrea să-şi cumpere trei ani de vechime, calcul nu arată foarte ieftin.

Contribuția de asigurări sociale datorate este de 25%, deci este vorba de 750 de lei pe lună la care se înmulțește cu trei ani, adică 36 de luni, ceea ce înseamnă 27.000 de lei.

Punctul de pensie ajunge la 1785 de lei de la 1 ianuarie și pensia minimă ajunge la 1125 de lei.

Spre exemplu, un pensionar care are în acest moment un punct de pensie şi avea pensia până acum în acest an 1586 de lei, de la 1 ianuarie 2023 pensia lui crește la 1785 de lei, pentru că este fix valoarea punctului de pensie.

Vechimea în muncă o puteti verifica şi online. Pentru a afla ce vechime aveți, trebuie înainte de toate să aveți un cont online pe site-ul Casei Naționale de Pensii.

Pentru a vi-l crea, trebuie să completați un formular cu datele personale: nume, prenume, CNP, adresa de e-mail, de domiciliu, actul de identitate.

Comments are closed.