CASA

Chiriile în 2023

Fiscalitatea în zona chiriilor se schimbă de la 1 ianuarie 2023, atât în ceea ce privește taxarea, cât și în legătură cu anumiți pași ce trebuie făcuți de proprietarii de apartamente și case.

Proprietarii trebuie să înregistreze contractele la ANAF

Contractele de închiriere vor trebui înregistrate la ANAF chiar de la începutul anului 2023. Termenul este de maxim 30 de zile.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea și a modificările survenite între timp se efectuează în termen de cel mult 90 de zile.

Conform unui ordin ANAF, care se află în Monitorul oficial, dacă bunul a cărui folosință se cedează este deținut în comun, fiecare coproprietar are obligația înregistrării contractului de închiriere la organul fiscal competent.

Crește impozitul la chirii de la 1 ianuarie

Potrivit Ordonanței 16/2022 de la 1 ianuarie se elimină cota forfetară de 40% și impozitul va fi calculat la venitul brut.

Adică, nu se va mai plăti 6% impozit, ci 10% la suma de pe contracte.

Majorarea contribuțiilor plătite prin noile plafoane

Cei care închiriază locuințele trebuie să depună Declarația unică. Sunt noi plafoane în funcție de care se vor calcula contribuțiile, deci vor plăti mai mulți bani către stat. Asta pe lângă impozitul menționat mai sus, care a fost majorat.

Cele 3 plafoane în funcție de care vor fi plătite contribuțiile sunt de 6, 12 și 24 de salarii minime.

Acestea se iau în calcul începând cu veniturile anului 2023, deci veți plăti contribuțiile în 2024 la nivelul plafoanelor salariului minim care va fi atunci. Totuși, le veți folosi în 2023 când veți completa partea legată de estimări.

Comments are closed.