SĂNĂTATE

Mitul celor 10.000 de pași zilnic

Puțini oameni știu cum s-a ajuns la obiectivul universal al celor 10.000 de pași zilnic pentru a te menține sănătos. Acesta a fost stabilit în 1964 de dr Yoshiro Hatano, un profesor japonez care a inventat primul pedometru și care a dedus că oamenii trebuie să facă între 4.000 și 10.000 de pași pe zi pentru a arde 20% din consumul zilnic de calorii, adică aproximativ 500 de calorii.

Nivelul de 10.000 de pași a fost stabilit arbitrar, pentru a reflecta mai bine un stil de viață activ. Oamenii sunt diferiți, iar dacă pentru o persoană care face sport 10.000 de pași înseamnă o plimbare ușoară, pentru un sedentar este ca și cum ar urca pe munte.

Ceea ce contează este ca oamenii să facă zilnic mișcare, o porție de doar zece minute de mers rapid pe zi poate îmbunătăți starea de sănătate.

Numărul de pași pe care îi faci în fiecare zi depinde de mulți factori personali: rutina, responsabilitățile și stilul de viață joacă un rol important.

Nu are rost să te străduiești din răsputeri să faci 10.000 de pași pe zi dacă acest nivel de efort nu ți se potrivește, așa că mai bine caută un nivel pe care să nu-l simți ca pe o povară și te ajută să te simți în formă. Important e să te bucuri de efectele pozitive ale acestei activități fizice.

Comments are closed.