SĂNĂTATE

Tu dormi suficient?

Somnul este esențial atât pentru fizic, cât și pentru psihic. Odihna este necesară pentru a ne menține întreg organismul sănătos. Mulți se întreabă câte ore este necesar să dormi pe noapte.

Orice persoană știe că, pentru a odihni atât trupul cât și mintea, sunt necesare opt ore de somn.

Cele opt ore de somn necesare nu reprezintă decât cantitatea medie. Este recomandat să dormim între șase și zece ore.

Fiecare individ în parte are nevoi diferite. Somnul trebuie calculat în funcție de fiecare persoană și obiceiurile acesteia. Astfel, regula celor opt ore de somn pentru unii poate fi prea mult, iar pentru alții prea puțin.

Pentru a ne da seama dacă dormim suficient, trebuie să răspundem la două întrebări: „Sunteți capabil să performați la maxim în timpul zilei? Sunteți capabil să faceți ceea ce trebuie să faceți în mod optim?”. Dacă răspunsul este afirmativ, înseamnă că dormi suficient.

În cazul în care răspunsul la aceste întrebări este negativ, este cazul să îți schimbi rutina. Nu ne ajută cu nimic dacă dormim mai mult în zilele libere sau în weekend. Acest lucru nu face decât să te simți mai bine pe moment. Trebuie să mergi la somn zilnic mai devreme decât o făceai.

Pentru un organism sănătos atât mintal cât și fizic, trebuie să tragem un pui de somn la prând în zilele în care lucrăm mult. Acest obicei ne va ajuta să ne concentrăm bine și în cea de-a doua parte a zilei. Somnul de după-amiază nu trebuie să fie prea lung. Durata recomandată a somnului este de aproximativ 20 de minute – și nu prea aproape de ora de culcare.

Comments are closed.