Fierul ajută organismul să producă sânge sănătos, care livrează oxigen în tot corpul.
În timp ce carnea de vită este o sursă excelentă de fier, conținând 2,5 mg per porție de 85 de grame, există alte alimente care au chiar mai mult fier decât friptura.
- O porție de doar trei stridii conține 6,9 mg de fier, făcând din acest fruct de mare o alegere excelentă pentru cei care doresc să refacă nivelurile acestui element în organism.
- O porție de midii (85 de grame) conține 5,7 mg de fier, ceea ce este cu mult peste doza zilnică recomandată.
- Carnea de rață este o sursă excelentă de fier. O porție de 85 de grame de piept de rață conține 3,8 mg de fier.
- Ouăle de curcan conțin 3,2 mg de fier, în timp ce ouăle de rață conțin 2,7 mg. Acesta este mult mai mult fier decât în ouăle de găină, care conțin doar aproximativ 1 mg de fier.
- O porție de 85 de grame de carne de bizon conține 2,9 mg de fier, astfel încât înlocuirea fripturii de vită cu friptură de bizon poate crește aportul de fie
- Spanacul este incredibil de bogat în fier: o ceașcă de spanac fiert conține 6,4 mg. Acesta este fier non-heme, care poate fi mai greu de absorbit, dar cu un conținut atât de ridicat de fier, o porție de spanac poate rivaliza cu fierul absorbit de la o porție de friptură.
- Produsele din cereale îmbogățite conțin 8-16 mg de fier non-heme per porție.
- Sardinele conțin 2,5 mg per porție, aceeași cantitate ca o porție de friptură.
Dacă sunteți vegetarian, ar trebui să consumați aproximativ de două ori doza zilnică recomandată de fier (adică aproximativ 16 mg pe zi pentru bărbați și 36 mg pe zi pentru femei). Acest lucru se datorează faptului că consumați în principal fier non-heme, care este mai greu de absorbit.
Alimente vegetariene cu cel mai mare conținut de fier:
- Anghinare: 5,1 mg per cană;
- fasole lima: 4,9 mg pe cană;
- boabe de soia: 4,4 mg pe cană;
- sfeclă: 4 mg per cană;
- linte: 3,3 mg per porție (o jumătate de cană);
- fasole albă: 3,3 mg per porție (o jumătate de cană).
Cel mai bun mod de a obține fier este din fructe de mare, carne de pasăre și carne. Aceste alimente au mai puțin fier decât o porție de friptură, dar vă vor ajuta totuși să obțineți doza zilnică recomandată de fier:
- fructe de mare: 2,4 mg per porție (85 g);
- miel: 2 mg per porție (85 g);
- curcan (picior): 2 mg per porție (85 g);
- creveți: 1,8 mg per porție (85 g).
Recent Comments