SĂNĂTATE

Totul despre țuică

Țuica este o băutură alcoolică. Distilată în alambic, licoarea se obține prin fermentarea prunelor.

Din acest motiv, cand spui țuică, spui “suc numai de prune”, știut fiind faptul că celelalte băuturi alcoolice obținute din alte fructe cum ar fi merele, perele, caisele, cireșele, piersicile, vișinele, corcodușele sau zarzărele sunt rachiuri.

În funcție de zona în care este făcută, țuica poartă și alte denumiri: horincă, pălincă, răchie sau sliboviță.

În funcție de concentrația de alcool, țuica este obișnuită, cea care are în jur de 24-28 grade, țuica bătrână de 32-48 grade și horinca în jur de 50- 55 grade. Nicio țuica nu coboară sub 24% concentrația alcoolică.

Vechimea țuicii îi conferă valoare. Poate avea 3 ani vechime și atunci se cheamă că e o țuică bătrână sau 7 ani vechime, adica o țuică extra.

Țuica însoțește mâncărurile grase: slănina, friptura de porc sau un preparat tradițional din carne se sting cu o gură de țuică. Toate acestea se depun acolo unde nu ți-ai dori. Noroc cu zeama prunelor, care are efect asupra digestiei și a metabolizării grăsimilor.

Comments are closed.