SANATATE

Când să mâncăm în serile de iarnă

Atunci când lumina zilei dispare mai devreme, metabolismul nostru începe și el să încetinească.

Momentul în care mâncăm poate fi aproape la fel de important ca ceea ce mâncăm.

Adulții sănătoși care iau cina la ora 22:00 au vârfuri ale glicemiei cu 20% mai mari și ard cu 10% mai puține grăsimi comparativ cu cei care iau cina la ora 18:00. Aceasta în ciuda faptului că ambele mese sunt identice și au ore de culcare similare.

Mâncatul mai devreme, mai puține mese și consumul majorității caloriilor mai devreme în cursul zilei sunt asociate cu o pierdere mai mare în greutate și cu îmbunătățiri ale markerilor metabolici (tensiune arterială mai bună, niveluri mai scăzute ale glicemiei și colesterolului).

Consumul constant de alimente târziu în noapte, dă rezultate mai slabe asupra sănătății și un risc mai mare de obezitate și tulburări metabolice precum diabetul de tip 2.

Iarna, lipsa luminii reduce serotonina, afectând dispoziția, iar serile lungi în interior pot duce la gustări târzii sau cine mai târzii. Digestia, hormonii și arderea caloriilor urmează aceste ritmuri, iar mesele prea aproape de somn pot afecta metabolismul și odihna. Pe lângă lumină, și alimentația, stresul, activitatea fizică și temperatura influențează ritmurile circadiene (ceasuri interne de 24 de ore care reglează somnul, metabolismul, digestia și ciclurile hormonale).

Nu pentru toată lumea e o soluție să ia cina mai devreme: trebuie luați în considerare factori precum cât de activ ești, dacă ai afecțiuni cronice și programul tău.

Trebuie să ții cont de obiectivele tale (precum slăbit sau îmbunătățirea performanței fizică), de cât de des faci exerciții, de ora de culcare, de cum te simți în funcție de momentul zilei când iei cina și de ce este realist având în vedere programul tău.

Comments are closed.