BUSINESS

Ce modificări fiscale intră în vigoare din 2023

Codul Fiscal a fost modificat de către Guvern în luna iulie, o parte din schimbările fiscale au intrat în vigoare încă din luna august, iar restul vor fi operate din ianuarie 2023.

O serie de industrii vor fi mai relaxate, printre acestea se numără HoReCa, unde impozitul specific industriei a fost eliminat.

Contribuabilii pot opta pentru plata impozitelor pe veniturile microîntreprinderilor fără a mai fi nevoie de verificarea condițiilor de încadrare în sistem. Mai mult, nu mai este necesar să aplice normele pentru ieșirea din sistem în cursul anului, sau pentru plata impozitului pe profit.

Microîntreprinderile sunt obligate să aibă un angajat, iar impozitul pe venit va fi de 1%. Pragul pentru încadrarea firmei va scădea de la un milion de euro la 500.000 de euro, iar plafonul veniturilor din activități independente pentru persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale sau familiale va fi redus de la 100.000 euro la 25.000 euro.

Pentru firmele care nu au angajați, modificările fiscale prevăd o impozitare a profitului cu 16%, de asemenea impozitul pe dividente crește de la 5 la 8%.

Schimbări fiscale sunt și în modalitatea de achiziționare a locuinței. Mai exact, plafonul valoric maxim, prevăzut pentru livrarea locuinței ca parte a politicii sociale către persoane fizice se va diminua de la 700.000 lei la 600.000 lei, în concordanță cu limitarea aplicării cotei TVA de 5% pentru achiziționarea de către orice persoană fizică, în mod individual sau în comun cu altă persoană fizică.

De la 1 ianuarie 2023 se va majora salariul persoanelor fizice care beneficiază de deducerea de bază la determinarea impozitului pe venit al persoanei fizice care va reprezenta salariul minim brut+ suma de 2000 de lei.

Cota de TVA pentru serviciile de restaurant, catering sau alte servicii de cazare hotelieră va crește de la 5% la 9%, iar în cazul domeniul băuturilor non alcoolice, care au adaus de zahăr sau îndulcitori, TVA-ul se va majora de la 9% la 19%,

Comments are closed.