CASA

Cât consumă o centrală termică

Centrala termică revine în prim-plan în pragul anotimpului rece. Cât consumă o astfel de centrală?

Folosim centrala termică și trebuie să avem o factură normală. În lipsa gazului, centralele termice electrice devin o alternativă mai ecologică, ce nu emite substanțe periculoase și nu poluează fonic mediul înconjurător. Totuși, în ciuda faptului că și curentul este foarte scump, ele sunt mai ușor de instalat decât variantele pe gaz, fiind și un pic mai ieftine.

Calculele pot fluctua, ele fiind influențate de numărul de persoane care consumă apă caldă, temperatura din exterior, timpul petrecut în casă, poziția geografică a locuinței sau chiar gradul de izolare termică a imobilului.

Pentru furnizarea unui kW de energie termică, o centrală electrică utilizează 1 kW de curent electric. Spre exemplu, pentru un apartament de 40 mp, care este izolat, evident, cu o funcționalitate de 8h/ zi, s-ar calcula un cost estimativ de 1080 kW/ lună (4,5 kW/h x 8h/zi x 30 de zile). Dacă ne referim la un tarif de 0,48 lei/ kW, asta s-ar traduce prin 518,4 de lei.

Dacă vrei ca factura la electricitate să nu te ruineze, rămâi la temperaturi de 20-21 de grade Celsius, izolează apartamentul/casa, monteazt termostatul în camera cea mai răcoroasă, încheie un contract de furnizare a energiei electrice în funcție de consumul de zi și de noapte și să setează intervale de timp în care este necesară furnizarea căldurii.

Comments are closed.