SĂNĂTATE

Analize medicale anuale recomandate până la 40 de ani

Femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani au o mare responsabilitate asupra corpului lor. Este esențial să prevină acum orice afecțiune, cât timp sistemul imunitar este puternic.

De aceea, se recomandă vizite la oftalmolog, ORL, ginecolog (testul Papanicolau), stomatolog, anual sau la 6 luni, în funcție de recomandarea specialistului.

De asemenea, anual se verifică tensiunea arterială și capacitatea pulmonară.

Tot anual se face un sumar de urină și un set de analize de sânge, care vor necesita neapărat interpretarea medicului tău. De regulă, acestea sunt: hemoleucograma, viteza de depunere a hematiilor (VSH), proteina C reactivă, profil lipidic (colesterolul și trigliceridele), fibrinogenglicemie, transaminazele hepatice (alaninaminotransferaza sau TGP și aspartataminotransferaza sau TGO), uree serică, creatinina serică, calciu total și calciu ionic, sideremie, magneziu, feritină, hormonul de stimulare tiroidiană sau TSH și tiroxina liberă sau FT4. În cazul unor afecțiuni preexistentă pot să existe și alte recomandâri.

Din când în când, nu chiar anual, este bine să faci o ecografie tiroidiană și una abdominală. De asemenea, femeile trebuie să efectueze o ecografie a sânilor din 2 în 2 ani, până la 40 de ani. După această vârstă este nevoie de mamografie.

Comments are closed.