SĂNĂTATE

Ce analize medicale anuale să faci la adolescență

Obiceiurile pe care le dezvoltăm în copilărie și în adolescență sunt cele care ne urmează pe tot parcursul vieții. E bine să înțelegi faptul că analizele sunt o normalitate și include-le în rutina voastra anuală.

Este bine ca tinerele cu vârste între 14 și 20 de ani să meargă anual sau o dată la 2 ani la ORL și la oftalmolog pentru a preîntâmpina anumite probleme de sănătate din aceste sfere.

De asemenea, la aceste vârste se consultă și medicul ginecolog, care verifică dacă menstruația este în parametri optimi, se asigură de igiena intima corectă, recomandă analize pentru a testa riscul de bacterii și infecții, precum și o testare Papanicolau.

Să nu uităm de stomatolog. Mîcar o data pe an e recomandat consultul și detartrajul.

Este bine să se faca si un control al tensiunii arteriale si al capacitatii pulmonare.

Medicul va solicita și un sumar de urină.

În ceea ce privește analizele de sânge, se verifică anual nivelurile de calciu, magneziu, fier, vitamina D. Medicul mai poate recomanda hemograma și profilul lipidic. În funcție de ce constată la consult, medicul de familie mai poate solicita și profilul glucidic sau anumite investigații hormonale.

La prima analiză de sânge pe care o tânără o face, e bine să se determine Rh-ul și grupa de sânge, informații ce se pot dovedi vitale într-un moment al vieții.

Comments are closed.