SĂNĂTATE

Lista alimentelor nocive care ne scurtează viața

Există o serie de alimente care au un efect nociv asupra longevității noastre. Pe lista alimentelor care reduc speranța de viață se află: gogoșile, cartofii prăjiți, carnea la grătar, pâinea prăjită și mezelurile, băuturile dulci, dar și alcoolul.

Hotdogul reduce speranța de viaţă cu 36 de minute din cauza nivelului ridicat de sare, grăsimi saturate și conservanți.

Gogoșile combină zahărul și grăsimea într-un duo irezistibil. O gogoașă glazurată cu zmeură conține 6 g de grăsimi saturate – aproximativ o treime din limita zilnică recomandată pentru acest tip de grăsime care crește colesterolul – împreună cu 310 de calorii și aproximativ 5 lingurițe de zahăr, potrivit ziare.com.

Consumul de cartofi prăjiți de mai mult de două ori pe săptămână a fost asociat cu un risc de deces dublu într-un studiu. Cartofii prăjiți ar putea să nu mai fie la fel de dăunători pentru inima ta, însă sigur se vor pune pe talie.

Pâinea prăjită vine la pachet cu un risc pentru sănătate, fiind asociată cu cancerul. Ca măsură de precauție, gătiți alimentele la cuptor până când sunt ușor aurii, nu maro închis.

Aminele heterociclice și hidrocarburile aromatice policiclice sunt substanțe chimice cancerigene formate atunci când proteine ​​precum carnea și peștele sunt gătite la grătar (pe jar) sau gătite pe o suprafață metalică fierbinte (tigaie). Reduceți riscul întorcând carnea mai des, astfel încât să nu se carbonizeze.

Carnea procesată este asociată cu cancerul de colon. Ingredientele nesănătoase din mezeluri includ niveluri ridicate de sare și conservanți de nitriți. Unii oameni de știință au cerut chiar interzicerea procesării nitraților deoarece aceștia se transformă în nitrozamine cancerigene (un tip de compus chimic) în stomac.

Consumul excesiv de sare cauzează hipertensiune arterială, ducând la accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord și insuficiență cardiacă. Pâinea, cerealele, supa, sosurile, pizza și produsele din carne pot fi toate bogate în sare, așa că comparați etichetele și căutați versiuni cu conținut scăzut de sare.

O Cola-Cola de 330 de ml are 139 de calorii și 35 de grame de zahăr, adică peste cantitatea zilnică recomandată. Un studiu din 2017 a asociat consumul unui pahar zilnic de băuturi îndulcite cu un risc de mortalitate mai mare cu 7%.

Băutura este, de asemenea, un factor de risc în mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, gură și esofag. O sticlă de vin pe săptămână este doza maximă recomandată atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Comments are closed.