CASA

Cât costă metrul pătrat de constructie în 2022

Creșterea prețurilor la materiale de construcții a condus în lanț la creșterea prețului construcției pe metru pătrat al caselor.

Preț pentru casă la roșu în 2022

Prețul pe metru pătrat pentru o casă variază foarte mult în funcție de lucrările și materialele de construcție incluse, aferente acestei etape de construire.

În al doilea rând, depinde foarte mult de materialele pentru pereți pentru că o casă la roșu poate fi realizată din lemn sau beton, cărămidă, acestea din urmă fiind mai scumpe.

De asemenea, contează foarte mult inclusiv structura, care poate fi din: fier beton, lemn sau structură metalică ușoară.

În 2022, prețurile practicate s-au situat între 200 și 400 euro pe metru pătrat, diferențele fiind date de materialele de construcție folosite, localizarea casei, transport, mâna de lucru etc.

Aparent un preț mic, de fapt o casă la roșu reprezintă o mică pondere din costurile de construire pentru că etapele și materialele ulterioare (izolații, ferestre, instalații, finisaje etc.) pot crește prețul în dublu sau chiar la mai mult de atât per metru pătrat.

Preț pentru casă la cheie în 2022

O casă la cheie reprezintă o casă gata de locuit, care are inclusiv finisajele finale făcute.

Care sunt diferențele de preț între casele la cheie din piață

Etapa de construire și demontarea instalațiilor, urmată apoi de finisaje implică utilizarea materialelor de construcții cu mari variații de preț. Astfel se pot alege cele mai ieftine uși, ferestre și sisteme de instalații electrice, termice și sanitare sau, dimpotrivă, se pot alege cele mai durabile, de calitate superioară, dar care pot costa dublul prețului opțiunii celei mai ieftine.

În finisaje, de asemenea, există o paletă largă de prețuri, raportată la calitatea materialelor de construcții utilizate. Este motivul pentru care o casă la cheie standard nu se poate compara cu prețul unei case, în aceeași suprafață, dotată cu instalații premium și finisaje de lux.

Ca un reper, o casă la cheie poate costa între app. 400 EUR pe metru pătrat (casă din beton sau din lemn), la cca 1500 de EUR per metru pătrat, pentru o casă din cărămidă. Prețul poate crește foarte mult peste această sumă, în funcție de instalațiile sanitare și finisajele alese.

Ce se va întâmpla în 2023

Dacă scumpirile anterioare au fost cauzate de ruperi în lanțul materie primă- producție – transport- distribuție – transport, în 2022 au apărut alți factori care au influențat prețurile: războiul și criza energetică. Predictibilitatea este mică, dar în perioade de criză este timpul pentru investiții.

Comments are closed.