TIPS

Temperatura optimă pentru spălarea rufelor

Când vine vorba de spălatul hainelor, majoritatea dintre noi intră într-o anumită rutină. Mai exact, se pare lumea își spală rufele la 40 de grade.

Pentru spălarea rufelor la 30 de grade consumul este cu aproximativ 40% mai mic la energia electrică pe parcursul unui an, comparativ cu temperaturile mai ridicate.

Aceste 10 grade afectează consumul de energie. Mașina de spălat are nevoie de aproape de două ori mai multă energie dacă trebuie să se încălzească până la 40 de grade. (0,3 kWh pentru 30 de grade, 0,5 kWh pentru 40 de grade).

Temerile că rufele nu vor fi cu adevărat curate sau igienice dacă sunt spălate la o temperatură mai scăzută sunt în mare parte nefondate. Tehnologia actuală permite chiar și spălarea la temperaturi de până la 20 de grade. Setarea mașinii de spălat la 90 de grade este necesară doar în cazul bolilor infecțioase. Sau al unor nevoi speciale de igienă.

Spălarea la 20 de grade în loc de la 40 de grade poate reduce costurile de funcționare cu 66%.

Dacă doriți să vă asigurați că rufele nu sunt doar curate, ci și ferite de germeni, ar trebui să le uscați în aer liber. Dacă este posibil la soare, care distruge diverși germeni.

De asemenea, se mai spune că lenjeria intimă, prosoapele de baie şi cele pentru menaj trebuie spălate la 60 de grade cu scopul de a preveni răspândirea germenilor. Temperatura crescută nu va ucide toate bacteriile de la sine, dar atunci când este combinată cu un detergent bun, o spălare la 60 de grade ar trebui să scape rufele de sporii bacterieni și de viruși.

Dacă ne uităm la consumul de energie și la mediul înconjurător, există câteva diferențe semnificative:

  1. Dacă în mod normal spălați la 60 de grade și reduceți acum temperatura la 40 de grade, veți economisi aproximativ 50% din costurile cu energia electrică.
  2. Dacă începeți să spălați la 30 de grade în loc de 60, veți economisi până la 67%.

Oricum ar trebui să verificați întotdeauna etichetele de pe haine, deoarece acestea vă vor sugera temperaturile maxime la care vă puteți spăla fără a deteriora articolele.

Comments are closed.