CASA

Construiește o casă mică în 2023

Datorită multiplelor crize prin care trec, dar și a prețurilor actuale ale materialelor de construcții, a crescut numărul românilor demarează un proiect de construcție a unei case cu suprafața de sub 100 mp, în regie proprie.

Costul de pornire este de aproximativ 40.000 de Euro pentru construcția unei case în regie proprie, de aproximativ 50 mp, acesta putând crește cu până la 30-40%, în funcție de materialele utilizate și caracteristicile construcției.

Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Totul a devenit mai scump.

Există creșteri chiar și de peste 25% pentru anumite materiale de construcție, din rândul celor necesare pentru construirea unei case în regim propriu.

Cărămida, pavajele și panourile tip-sandwich au înregistrat în 2023 creșteri de prețuri de 25.86%, 21.63%, respectiv 23.69%, țeava rectangulară de 18.92% și țiglă metalică de 9.29%. În schimb oțelul beton este, la început de 2023, cu aproximativ 10% mai ieftin decât în anul precedent, iar prețul OSB-ului a scăzut cu 27.84%.

Cutremurele din Turcia și Siria au creat neîncredere în calitatea construcțiilor realizate de dezvoltatorii imobiliari.

Proiectele caselor construite în regie proprie vor lua avânt considerabil pe fondul prețurilor tot mai mari din segmentul rezidențial și lipsei de încredere în constructori. Oamenii sunt mult mai interesați de case de dimensiuni mai mici, dar eficiente energetic care să genereze costuri reduse cu facturile și întreținerea

După pandemie, mulți oameni au schimbat apartamentele de la bloc cu case. Scumpirile din ultima vreme au generat, tendința opusă, iar proprietarii unor case mari, afectați puternic de prețul ridicat al energiei, s-au văzut nevoiți să își regândească modul în care locuiesc, motiv pentru care casele mai mici au devenit din ce în ce mai atractive.

Comments are closed.