CASA

Costuri și acte pentru intabulare

Intabularea înseamnă înscrierea unui imobil (casă, teren, apartament) în Cartea Funciară.

Documentul cuprinde informații tehnice și juridice despre proprietate, cum ar fi: suprafața, localizarea, compartimentarea, număr proprietari sau dacă este ipotecată. Intabularea arată și anumite sarcini de care imobilul este grevat.

Intabularea poate fi asemănată unei cărți de identitate pe care imobilul o poate avea.

Proprietarul are obligația legală de a face înscrierea în Cartea Funciară. Acest pas este recomandat pentru a evita capcane precum vânzarea frauduloasă a aceluiași imobil către mai multe persoane.

Intabularea se face atunci când imobilul nu a fost niciodată înscris în Cartea Funciară. În cazul în care bunul a fost dobândit prin alte căi, de tipul vânzării, donației, partajului sau schimbului, atunci intabularea a fost deja făcută.

După ce a fost încheiat actul de vânzare sau alt tip de act prin care se transmite, se modifică, se constituie sau se stinge un drept real imobiliar, notarul public este obligat să ceară, din oficiu, înscrierea în cartea funciară. De exemplu, în cazul unei vânzări, dreptul de proprietate se va intabula pe numele noului proprietar. În acest scop, notarul public va trimite cererea de înscriere a actului notarial, în ziua întocmirii lui sau cel mai târziu a doua zi, la oficiul de cadastru și publicitate imobiliară în a cărui rază de activitate se află imobilul.

Iată ce documente ai nevoie pentru a face prima intabulare:

  • Cerere-tip de înscriere;
  • Documentația cadastrală realizată de un expert autorizat de către Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI);
  • Actul autentic prin care s-a constituit sau s-a transmis dreptul de proprietate;
  • Certificatul fiscal pentru cadastru și intabulare eliberat de Administrația Financiară – Direcția Taxe și Impozite;
  • Dovada plății tarifului de înscriere.

Intabularea se face de către reprezentanți ANCPI, adică ai Oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

Prețul documentației cadastrale este compus din două părți:

  • Onorariul expertului autorizat: de exemplu, pentru un apartament de trei camere, onorariul poate să fie și 500 de lei;
  • Taxa percepută de OCPI.

Eliberarea documentației cadastrale se face în 18 zile. În regim de urgență, o poți obține în 6 zile, însă taxa exte percepută de 5 ori.

Situațiile în care ai nevoie de intabulare se referă mai mult la o serie de drepturi în ceea ce privește exploatarea imobilului.

Mai precis, este vorba de următoarele drepturi: de proprietate, de superficie, de uzufruct, de uz, de abitație, de servitute, de administrare, de concesiune, de folosință, precum și drepturile reale de garanție.

Comments are closed.