CASA

Taxe notariale la vânzarea unui apartament

Onorariile notarilor au crescut cu până la 50% în ultimul an dacă aveți nevoie de o procură, o parafă de succesiune sau să vindeți un teren sau imobil. În cabinetele notarilor publici nu se respectă întotdeauna tarifele de referinţă.

Divorţul la notar costă 750 de lei în tabelul cu preţuri minime. În realitate, e cel puţin 1.000 de lei.

Prețurile variază în funcție de tipul actului notarial solicitat și cât de mare este impozitul. Pentru succesiunea unui apartament evaluat la 70.000 de euro, 55% din suma de bani pe care o va plati moștenitorul este onorariul notarial, adica 4.300 de lei, iar diferenţa de 45% reprezinta taxele si impozitul care se duc la stat, care ajung la aproape 4.000 de lei.

Prețurile variază în funcție de actul solicitat și de mărimea impozitului

Pentru o loicuinţă, taxele variază în funcţie de zona în care se află şi de anul construcţiei, dar şi de anul în care a fost achiziţionată. Pentru un apartament primit prin donație acum taxa e 3% din valoarea apartamentului.

Explicaţia statului pentru un impozit mai pare pentru locuinţele deţinute de mai puţin de 3 ani este că în felul acesta descurajează specula imobiliară.

Notarii acordă reduceri de 30% pentru tinerii care se înscriu în programul Prima Casă, de 70% pentru magistraţi, iar colegii lor notari beneficiază de reducere de 90%.

Comments are closed.