SĂNĂTATE

Alimente care te îmbătrânesc devreme

Dincolo nutrienții pe care alimentele îi aduc în organism, fiecare aliment poate fi uneori dăunător. Există alimente și obiceiuri alimentare care contribuie la îmbătrânirea prematură. Efectele negative se manifestă asupra metabolismului și sănătății pielii.

Alimente comune care ne aduc îmbatânirea înainte de vreme:

  • Zahărul, consumat în exces, afectează colagenul și elastina din piele. Pielea începe să-și piardă elasticitatea și prin urmare apar ridurile.
  • Prezente în alimentele procesate (margarină, biscuiți, prăjituri, patiserie și fast-food), grăsimile trans provoacă inflamație și stres oxidativ, contribuind la îmbătrânirea prematură atât a pielii cât și a organelor interne.
  • Mezelurile, cârnații, șunca sunt delicioase dar periculoase, fiind sărate sau afumate, ca să reziste mai mult timp. Consumul lor exagerat provoacă boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. În plus, excesul de sare duce la retenție de apă, la hipertensiune și la un aspect umflat al pielii.
  • Baia de ulei încins nu doar că rumenește alimentele și le face savuroase, dar promovează producerea de radicali liberi sau molecule instabile care dăunează altor molecule din celulele organismului și adaugă pielii ani în plus. Carnea bine prăjită „inflamează” corpul și declanșează boli de inimă și diabet.
  • Pâinea albă, pastele și orezul alb pot duce la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce contribuie la inflamație și la degradarea colagenului din piele.
  • Mâncarea condimentată face ca vasele de sânge să se dilate și chiar să se rupă. Mâncărurile picante cresc temperatura corpului, veți transpira mai mult pentru că organismul încearcă să-și regleze temperatura, iar când transpirația se amestecă cu bacteriile de pe piele, acest lucru poate provoca erupții și pete.
  • Preparatele congelate pot conține jumătate din doza zilnică de sare dintr-o dietă sănătoasă. Prea multă sare vă va face să beți mai multă apă decât în mod normal, mai multă decât au organele nevoie. Apa suplimentară se va deplasa spre locuri din corp în care este mai puțină sare, cum ar fi fața, mâinile și picioarele, făcându-le să arate umflate.
  • Puternic diuretic, alcoolul deshidratează pielea și provoacă inflamație. Paharul de apă băut cu poftă dimineața, după o noapte de distracție cu alcool, va hidrata mai întâi organele, nu pielea. Alcoolul afectează ficatul, organ responsabil de detoxifierea organismului, ceea ce poate duce la acumularea de toxine și la îmbătrânirea prematură. Consumul de alcool se reflecta in biomarkerii care prezic îmbătrânirea timpurie și mortalitatea.
  • Siropul de porumb (îndulcitorul unor sucuri și băuturi din fructe) are un conținut ridicat de fructoză. Acesta interferează cu capacitatea corpului de a folosi cuprul, care ajută la formarea colagenului și elastinei, cele care mențin pielea sănătoasă. Consumul sucurilor și băuturilor energizante, bogate în zahăr, cu cât vor fi consumate mai multe, cu atât mai repede vor îmbătrâni celulele din țesuturi.

Pentru a încetini procesul de îmbătrânire este recomandată adoptarea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, proteine sănătoase și grăsimi nesaturate. Menținerea unui stil de viață activ, hidratarea adecvată și evitarea factorilor de stres sunt importante pentru a promova o sănătate optimă și o îmbătrânire sănătoasă.

Comments are closed.