ACTE

Recalcularea pensiei de urmaș

Copiii și soțul supraviețuitor pot beneficia de pensie de urmaș în anumite condiții. Copiii au dreptul numai până la împlinirea vârstei de 16 ani sau, dacă își continuă studiile, până la finalizarea acestora. Dacă au împlinit 26 de ani nu mai primesc bani, chiar dacă își continuă studiile.

În situații de invaliditate, survenite pe timpul celor două perioade de mai sus, se acordă pensia de urmaș pe toată durata invalidității.

La cererea beneficiarului, pensia de urmaș se poate recalcula. Pensia de urmaș se poate recalcula când este vorba despre: adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare; valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, care nu au fost valorificate la stabilirea acesteia, precum și depunerea unor declaraţii rectificative, de natură a modifica veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia.

Când pot beneficia urmașii de bani?

Drepturile recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Actele necesare pentru obținerea pensiei de urmaș sunt:

  • cerere de recalculare;
  • talon de pensie;
  • carte de identitate solicitant;
  • adeverințe pentru valorificarea eventualelor venituri/sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 și nevalorificate la stabilirea drepturilor inițiale.

Nu sunt necesare adeverințe pentru perioadele de stagiu realizate ulterior datei de 01.04.2001.

Dacă se constată diferențe între sumele stabilite și sau plătite și cele legal cuvenite, recalcularea pensiei de urmaș se face din oficiu ori la la solicitarea pensionarului.

Aceste sume, rezultate în urma revizuirii drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează indiferent de la data de la care provine diferența, termenul de prescripție fiind eliminat complet, pentru situația în care eroarea a fost cauzată de casa de pensii.

Comments are closed.