Avem prilejul să îţi spunem ce ne sfătuiesc nutriţioniştii că avem de făcut pentru a slăbi fără a ne pune sănătatea în pericol. Pierderea surplusului ponderal în ritm năucitor înseamnă boală curată!
Cafea înaintea meselor principale
Una sau, pentru maximă eficienţă, chiar două. Nu imediat după dejun, aşa cum obişnuim, mulţi dintre noi, să facem, ci cu circa 30 de minute înaintea celor două mese principale din zi (mic dejun şi prânz). Cafeaua trebuie să fie ”tare” şi îndulcită, ca să taie din pofta de mâncare şi să facă să urce nivelul glicemiei.
Regim alimentar deştept
Nu suntem adepţii dietelor chinuitoare, care produc frustrare şi alimentează temutul efect yo-yo (după dieta, organismul acumulează, din nou).
Îţi propunem, în schimb, un mod echilibrat, deci sănătos de a te hrăni una sau două două luni, în funcţie de numărul kilogramelor pe care vrei să ”le dai jos”. După care, evident, vei continua să-ţi alcătuieşti mesele din alimente cât mai naturale, într-un program echilibrat (trei mese principale şi două gustări pe zi, ca să nu ”te ia foamea” şi să cosumi ce şi cât nu trebuie).
Renunţă total la:
- băuturile îndulcite (altele decât cafelele mai sus menţionate)
- alcool de orice fel (vin, bere, tărie)
- deserturi(fructe inclusiv, în primele 15 zile de regim, după care este bine să le reintroduci în alimentaţia zilnică, pentru aportul lor de vitamine)
- lapte, smântână, frişcă, unt şi brânzeturi fermentate
- carne roşie
- legume roşii (morcovii, sfecla, tomatele)
- pâine,
- paste
- cartofi şi alte feculente
- semipreparate,
- mezeluri şi ”prăjeli”
- fructe de mare.
Axează-te pe:
- legume verzi şi salate
- ouă (mai puţin prin prăjire)
- carne albă (grătar)
- peşte (la grătar sau la cuptor)
- brânzeturi opărite (Gruyere, Emmenthal, Beaufort, Edam, Gouda, Mimolette etc.)-
cereale.
Iată un exemplu în jurul căruia poţi ”bricola” după pofta inimii şi după poftele culinare:
– mic dejun:
- cafea (cu 30 de minute înainte de mânca) sau ceai + brânză opărită + 1 ou;
- cafea sau ceai + un iaurt + cereale integrale şi/sau seminţe de floare-soarelui, dovleac, susan
– dejun:
- carne albă la grătar (pui, curcan, raţă, iepure) peşte + legume verzi (fasole, varză, andive, praz, zucchini, sparanghel etc.)
– cină:
- brânză + salată verde sau peşte + legume verzi
– gustare: (între micul dejun şi dejun, între dejun şi cină):
- un morcov sau altă legumă verde, crudă;
- după primele două săptămâni, poţi consuma, la una dintre gustări, un fruct – verde, de preferinţă).
Din momentul în care te-ai ridicat de la masă şi până când ajunge senzaţia de saţietate la creier pot trece între 10 şi 30 de minute, de la caz la caz.
Pentru ca legumele şi salatele să nu ţi se pară fade, adaugă-le condimente – cimbru, oregano, mentă, busuioc, piper, curry (sare foarte puţină)
Bea cel puţin doi litri de apă plată pe zi, dar numai între mese.
Mentenanţa
După cele două luni de regim, poţi începe să relaxezi treptat meniul: să mănânci câte o feliuţă de pâine, câte o nucă de unt proaspăt, câte un fruct mai bogat în fructoză (banană, de exemplu).
Se poate întâmpla ca, după ce ai pierdut 4 sau 5 kg, să intervină o pauză în următoarele 15 zile, organismul ar putea decide să staţioneze, să-şi conserve rezervele; dar va reîncepe să se debaraseze de ele, dacă ai răbdare şi nu abdici de la dieta autoconsimţită.
După ce ai atins greutatea pe care ţi-o doreai nu îţi mai rămâne decât să păstrezi liniile generale ale alimentaţiei din perioada de regim, lărgindu-i limitele câte puţin. Şi să întrebi cântarul periodic. Este suficient să îţi verifici greutatea o dată pe săptămână, dimineaţa, după ce ai fost la toaletă.
Postul
Zilele de post de peste an (luni, miercuri, vineri) şi cele legate de marile sărbători creştine au un rost atât în plan spiritual, cât şi în plan material.
Dacă te îngraşimînseamnă mănânci mai mult, simţind că hrana de post, nu ar fi la fel de săţioasă. Uitând că postul înseamnă reţinere.
Pentru organismul uman, a face rezerve este perfect natural. Nenatural este să nu mai utilizeze aceste rezerve! Or, exact asta face organismului nostru, al omului modern = sedentar: stochează, pentru că nu îi dăm posibilitatea să consume (prin activitate fizică).
Postul îi permite organismului să elibereze o parte din rezervele ponderale şi să se cureţe de toxine. Posturile lungi se soldează, de regulă, cu un minus ponderal înte 1,5 şi 3 kg pe săptămână.
Totodată e necesar să lucrezi cu tine în plan psihic. Să declanşezi operaţiunea de ”detoxifiere” şi la acest nivel, alungând pentru totdeauna ideile şi frazele de genul: ”Degeaba, nimic nu mă ajută să slăbesc!”, ”Metabolismul ăsta leneş al meu nu are leac”…
Doar ştii bine: orice înnoire începe prin identificarea ideilor şi credinţelor care ne limitează şi prin alungarea lor definitivă din cetate.
Recent Comments