CASA

Păstrează-ți casa caldă în această iarnă

De obicei, oamenii își pornesc încălzirea centrală în octombrie și o folosesc zilnic până în martie sau aprilie. Aceasta coincide cu întoarcerea ceasurilor, scăderea temperaturii și facturile de iarnă pentru gaze/lemne.

Încălzirea locuințelor reprezintă peste 50% din consumul de energie al gospodăriei. Prin urmare, reducerea acestei cifre – menținând în același timp casele suficient de calde – nu numai că reduce facturile, dar ajută la îndeplinirea angajamentelor de reducere a carbonului pe care guvernul este obligat să le îndeplinească.

Cele mai recente cifre arată că din cele peste 7,6 milioane de gospodării din România, 3,5 de milioane de gospodării se încălzesc cu lemne. Conform INS peste 50% din aceste gospodării nu au fost în stare să-și plătească la timp datoriile către întreținerea locuinței (apă, gaz, căldură) și energie electrică. Adică sunt în sărăcie energetică și nu își pot permite să se încălzească. Dar, deși amploarea acestei probleme este semnificativă, nu toate soluțiile trebuie să fie complexe și costisitoare. Așadar, iată 10 sfaturi simple pentru a vă menține casa caldă pentru un cost suplimentar mic sau deloc – tocmai la timp pentru avertismentul de vreme severă.

1. Folosește-ți perdelele

Căldura de la soare este gratuită, așa că profitați la maximum de ea. Deschideți perdelele și lăsați lumina soarelui să intre în timpul zilei pentru a profita de această căldură gratuită. Când se întunecă, închide perdelele, care acționează ca un alt strat de izolație și păstrează căldura în camerele tale. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că nu aveți scurgeri sau goluri, astfel încât aerul cald să rămână înăuntru și aerul rece să rămână afară – acest lucru ajută și la reducerea condensului.

2. Folosiți cronometre la încălzirea centrală

Este recomandat ca programarea centralei/cazanului să pornească încălzirea puțin mai devreme – cum ar fi cu 30 de minute înainte de a te trezi dimineața – dar la o temperatură mai scăzută este mai ieftină decât a-l porni așa cum ai nevoie de el la o temperatură mai mare. Acest lucru se datorează faptului că un cazan se încălzește la o viteză constantă, indiferent dacă setați termostatul la 20°C sau la 30°C. Dar nu face greșeala de a lăsa încălzirea scăzută toată ziua – pentru că atunci plătești doar pentru căldură atunci când nu ai nevoie de ea.

3. Mută-ți canapeaua

S-ar putea să te simți grozav să ai scaunul tău preferat în fața caloriferului, dar absoarbe căldura care ar putea să-ți încălzească casa. Prin îndepărtarea acestuia de radiator, aerul cald poate circula liber. Același lucru este valabil și pentru perdele sau pentru uscarea hainelor – ține-le departe de calorifer, astfel încât să poți profita la maximum de sursa ta de căldură.

4. Maximizați-vă izolația

Când vine vorba de căldură, aproximativ 25% se pierde prin acoperiș. Acest lucru poate fi redus cu ușurință prin instalarea a 25 cm de izolație în întreaga mansardă. De asemenea, merită să vezi ce se întâmplă în pereții tăi, deoarece aproximativ o treime din căldura dintr-o casă neizolată se pierde în acest fel. Deși nu este la fel de ieftin de instalat ca izolația de mansardă, izolarea pereților ar putea economisi până la 700 ron pe an în facturile de încălzire. De asemenea, merită să consultați furnizorul dvs. de energie pentru a vedea dacă au vreo schemă de izolație în funcțiune – ceea ce poate însemna uneori o instalare ieftină sau gratuită.

5. Înfășurați la cald

Dacă aveți un rezervor de apă caldă, asigurați-vă că este izolat. Acest lucru va menține apa mai caldă pentru mai mult timp și va reduce costurile de încălzire. Comunitatea Energetică consideră că izolarea unui rezervor de apă neizolat ar putea economisi până la 800 ron pe an – dar chiar și doar modernizarea rezervorului vă va ajuta să economisiți bani.

6. Coborâți temperatura

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat o temperatură minimă de 21 °C în sufragerie. Cercetările arată că reducerea termostatului cu 1 °C ar putea reduce factura la încălzire cu 10%. Așadar, păstrați temperatura de la 18°C până la 21°C , economisiți bani și evitați efectele negative ale unei locuințe reci.

7. Blocați proiectele

Protejarea bricolajului cu ușile, ferestrele și crăpăturile din podea ar putea economisi sume de bani în fiecare an. Puteți face acest lucru singur pentru un cost foarte mic. Garniturile de cauciuc autoadezive în jurul ușilor și ferestrelor și a dispozitivelor de excludere a ușilor sunt relativ ieftine și ușor de instalat. Așa că merită să fie sigilate acele uși și ferestre înainte ca iarna să înceapă.

8. Instalați robinete termostatice la radiator

Cercetările au arătat că instalarea comenzilor de încălzire și a supapelor termostatice pentru radiatoare duce la economii de energie de 40% în comparație cu o casă fără comenzi. Acestea funcționează permițându-vă să programați încălzirea să pornească la ore predefinite – astfel încât să utilizați energie doar atunci când aveți nevoie de ea. Noile termostate inteligente pot fi, de asemenea, controlate de la distanță, prin intermediul telefonului mobil, astfel încât să puteți porni încălzirea în drum spre casă, asigurându-vă că este plăcută când ajungeți.

9. Actualizați-vă cazanul

Dacă centrala dvs. are o vechime mai mare de 10 ani, poate fi timpul să o înlocuiți cu un model nou, mai eficient. În funcție de tipul vechiului cazan și de locuința dvs., puteți economisi până la 2000 de lei cu un nou cazan în condensație cu clasificare A – care utilizează mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de căldură. În plus, dacă este nou, este mai puțin probabil să aveți probleme în sezonul de iarnă.

10. Reflectați căldura
Panourile radiatoarelor sunt relativ ieftine, ușor de instalat și se asigură că căldura de la calorifere vă încălzește camera și nu pereții. Acestea funcționează reflectând căldura înapoi în cameră.

Comments are closed.