BUSINESS

Diferența dintre o bancă și o instituție financiară nebancară- IFN

Majoritatea debitorilor nu cunosc diferența dintre o bancă și o instituție financiară nebancară, numită și IFN . Băncile sunt mult mai bine legiferate și reglementate în comparație cu IFN-urile.

O bancă are funcționalități mult mai complexe în comparație cu un IFN care acordă credite. Activitatea băncii constă în principal în atragerea de depozite sau de alte fonduri de la public, acordarea de credite, servicii de plăţi, emiterea de garanţii şi asumarea de angajamente, tranzacţionarea în cont propriu şi/sau pe cont propriu în condiţiile legii, emitere şi administrare mijloace de plată etc..

Costurile creditelor oferite de bănci sunt mult mai mici în comparație cu IFN-urile. Acestea din urmă nu au aceleași costuri.

2 din 5 români nu au acces la produse și servicii financiare, iar nivelul de utilizare a serviciilor financiare de bază este cel mai scăzut din Europa.

E recomandat ca clienții care doresc să acceseze un credit să analizeze Dobânda Anuală Efectivă (DAE) înainte de semnarea contractului de credit pentru a nu plăti costuri prea mari și să efectueze comparații între mai multe oferte de credit.

Cerințele și documentația de credit pot fi mai simplificate la IFN-uri, însă ceea ce contează nu este ușurința cu care obțineți creditul, ci costul creditului să fie mai redus și să aveți capacitatea de a rambursa împrumutul cât mai ușor.

Citiți contractul înainte de semnare și întrebați acolo unde sunt termeni neclari și de asemenea asigurați-vă că ați realizat o analiză pertinentă a capacității de rambursare a creditului.

Pe parcursul derulării unui credit pot să apară riscuri legate de creșterea dobânzii dacă dobânda este variabilă, privind cursul de schimb și de incapacitate de plată din cauza pierderii/ reducerii veniturilor.

Citiți cu atenție informațiile privind dobânzile penalizatoare din contracte.

Și atenție la creditele fără dobândă în prima etapă, este posibil ca ulterior să constatați că aveți mai mult de plătit.

Comments are closed.