SĂNĂTATE

Beneficiile vișinelor

Cu un gust acrișor și foarte suculente, vișinele sunt fructe bogate în antioxidanți și nutrienți importanți pentru organism.

Vișinul se dezvoltă bine în climatele mai reci și umede, preferă solul bogat, bine drenat, iar fructele sunt cărnoase, zemoase și ușor acrișoare.

Vișinele au o aromă intensă și pot fi consumate crude, dar și sub formă de compoturi, dulceață sau în prăjituri.

Au o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului atât vișinele crude, cât și cele congelate sau uscate, iar codițele de vișin sunt și ele o sursă de sănătate pentru organism.

Fructele au un conținut ridicat de apă, acizi, pectine, proteine, zaharuri, celuloză, tanini, potasiu, fier, calciu, zinc, cupru sau magneziu, dar și vitamine A, B1, B2, B9 și C. Codițele de vișin conțin săruri de potasiu, flavonoide, dar și alte elemente nutritive și au aceleași proprietăți terapeutice precum cozile de cireș.

Consumul a 155 de grame de vișine oferă organismului: 15,5 mg de vitamina C; 1,283 UI de vitamina A; 0,068 mg de vitamina B6; 0,174 mg de mangan; 0,161 mg de cupru; 2,5 g de fibre dietetice; 0,5 mg de fier; 268 mg de potasiu. Vișine – proprietăți Laxative; Depurative; Antiinflamatoare; Antioxidante;

Datorită conținutului de antioxidanți numiți antocianine, vișinele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, iar asta le face ideale de consumat chiar și de către persoanele care suferă de diabet.

Conținutul ridicat de fibre din vișine ajută la combaterea problemelor digestive. De asemenea, au un efect laxativ și sunt benefice în tratarea constipației.

Datorită antioxidanților din compoziție previne depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Consumate cu moderație, vișinele împiedică acumularea grăsimilor în ficat și scad nivelul colesterolului rău din sânge.

Vișinele conțin și alte trei tipuri de chimicale precum alcool perilic, compus chimic limonene și acid elagic, benefice împotriva transformării celulelor, transformare ce poate cauza cancer. Astfel, fructele pot proteja organismul de cancer de plămâni, de ficat, piele, colon sau sâni.

Consumate seara, înainte de somn, vișinele ajută la secreția de melatonină, un hormon care te ajută să ai un somn odihnitor și liniștit. Și sucul de vișine proaspete are același efect benefic.

Alte beneficii ale vișinelor:

  • Întăresc imunitatea;
  • Detoxifică organismul;
  • Încetinesc îmbătrânirea;
  • Stimulează creierul;
  • Îmbunătățesc vederea;
  • Scad riscul de accident vascular cerebral;
  • Adjuvant în caz de artrită;
  • Reduc nivelul de zahăr din sânge.

Rețete cu vișine:

  • Dulceață de vișine
  • Prăjitură cu vișine
  • Chec cu vișine
  • Parfait cu vișine.

Comments are closed.