TIPS

Când pornești aerul condiționat din mașină

Canicula îi determină pe majoritatea șoferilor să folosească aerul condiționat(AC). Deschiderea geamului nu este suficientă pentru a face răcoare în mașină. Mulți dau drumul la AC imediat după ce pornesc motorul mașinii, dar acesta este un obicei periculos pentru pasagerii din autovehicul.

Căldura în exces poate afecta capacitățile șoferului la fel de mult ca și o alcoolemie de 0,5 la mie.

Nu este bine să dai drumul la aerul condiționat imediat după ce pornești motorul mașinii. Atunci când autoturismul este parcată la umbră, în interiorul ei se acumulează 400-800 mg de benzen, iar situația se înrăutățește atunci când este lăsată în soare. La temperatura de peste 16 grade Celsius, nivelul de benzen crește până la 2000-4000 mg, adică de peste 40 de ori mai mult decât limita admisă.

Când stai în maşină cu geamurile închise inhalezi benzen, iar această toxină are efecte nocive asupra ţesutului osos, a ficatului şi a rinichilor, existând riscul apariţiei cancerului.

Instalaţia de AC a maşinii scoate, la început, tot aerul încălzit şi abia pe urmă începe să răcească aerul din interior. Astfel, benzenul, este expulzat împreună cu aerul încălzit.

Pași de urmat

  • deschide geamurile mașinii înainte de a porni AC.
  • lasa geamurile deschise timp de câteva minute pentru a elimina substanța toxică.

Nu este bine să deschizi aerul condiționat atunci când mașina este parcată. Sistemul de aer condiționat nu este la fel de eficient atunci când autoturismul stă pe loc.

Compresorul de la aerul condiționat lucrează mai eficient când turația motorului este mai mare, iar curentul de aer va asigura răcirea fluidului din radiator. Nu merită să stai lângă mașină și să aștepți ca aceasta să se răcească cu motorul în gol. Compresorul va fi suprasolicitat, iar consumul de carburant mai mare.

Comments are closed.