LIFESTYLE

Vinul fiert perfect

Vinul fier este numai bun de băut în sezonul rece, însă nu mulți reușesc să facă un vin fiert la fel de aromat precum la târgurile de Crăciun.

Vinul fiert se referă la un vin roșu infuzat cu diverse fructe și condimente, apoi servit cald.

Compoziția de bază rămâne aceeași la vinul fiert, deși există numeroase rețete. Poți folosi vin roșu sau alb, pentru fiert, un îndulcitor, precum zahărul granulat sau pudra, siropul de arțar sau altul, chiar mierea.

Condimentele întregi pentru fiert sunt scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, ghimbirul și batoanele de cardamom, în cazul vinului fiert. Unii pun chiar și vanilie.

Desigur, vinul fiert se bea cu portocale, lămâi sau limete, dar există unii oameni care îl savurează cu mere și pere.

Alteori, în vinul fiert se adaugă lichioruri, precum brandy, lichior de portocale sau bourbon.

Nu amesteca însă soiurile, percum vin Cabernet, vin Pinot Noir la un loc.

Vinul fiert merge cu brânză Camembert, nuci prăjite sau deserturi.

Preparare vin fiert
Vinurile cu corp ușor se potrivesc cu condimente verzi, precum cardamomul și busuiocul, iar vinurile mai grele cu nucșoara.
De asemenea, vinul fiert trebui servit cald, pentru a nu avea gust caramelizat. Nu fierbe niciodată vinul!

Rețetă de vin fiert
– 20 de păstăi de cardamom
– 1 sticlă de vin roșu mare
– 3 mandarine
– 6 linguri de zahăr brut
– 1 lingură lichior de portocale
– boabe de piper roz pentru garnitură
– 3 batoane scorțișoară
– 3 steluțe anason
Zdrobiți păstăile de cardamom și extrageți semințele din coajă. Aruncați cojile și încălziți păstăile de cardamom la foc mic pentru a elibera aromele.

Feliați o mandarină și stoarceți-o pe celelalte în timp ce se încălzește cardamomul. Odată ce simțiți mirosul de cardamom, adaugați vinul, sucul de mandarine, mandarinele feliate, zahărul de palmier și toate celelalte condimente.

Fierbeți la foc mic timp de 20-25 de minute. Serviți într-un pahar sau o cană mică și ornați cu boabe de piper roz și felii subțiri de mandarină.

Chiar dacă există numeroase rețete diferite de vin fiert, ingredientele de bază sunt vinul roșu, condimentele pentru fiert, îndulcitorii și/sau fructele.

Vinurile roșii sunt folosite în mod tradițional pentru a face vin fiert. Ele îți vor oferi o bază dulce și plăcută, ceea ce înseamnă mai puțin zahăr adăugat ulterior.

Dacă folosiți un vin roșu sec este posibil să fie nevoie să adaugi mai mult zahăr decât cere o rețetă.

Condimente adăugate
În funcție de rețetă, condimentele tradiționale pentru vin fiert sunt scorțișoara, cuișoarele și nucșoara.

Unii preferă însă și piperul, cardamomul, rozmarinul anasonul stelat și ghimbirul.

Vinurile fierte pot fi îndulcite și cu miere.

Ține vinul la foc mic și nu îl da în clocot niciodată, deoarece zaharurile se vor carameliza. Nu exagera cu condimentele, deoarece vinul își va pierde orice gust.

Comments are closed.