LIFESTYLE

Vinul alb vs vinul roșu

Românilor le place să bea și un pahar sau mai multe de vin, cu diferite ocazii.

Principala diferență între vinul alb și cel roșu este dată de culoarea strugurilor folosiți. De asemenea, are legătură cu faptul că sucul de struguri este fermentat cu sau fără coaja strugurilor.

Pentru a face vin alb, strugurii sunt presați, iar pielițele, semințele și tulpinile sunt îndepărtate înainte de fermentare. Pentru a produce vin roșu, strugurii roșii zdrobiți sunt transferați direct în cuve și fermentează cu coaja, semințele și tulpinile.

Pielițele strugurilor conferă vinului pigmentul său, precum și mulți dintre compușii distinctivi pentru sănătate care se găsesc în vinul roșu.

Vinul roșu este deosebit de bogat în compuși vegetali care sunt prezenți în aceste pielițe, cum ar fi taninurile și resveratrolul.

Vinul alb are, de asemenea, o parte din acești compuși vegetali sănătoși, dar, în general, în cantități mult mai mici..

Vinul roșu aduce mai multe beneficii pentru sănătate

În timp ce soiurile roșii sunt folosite pentru a face vin roșu, vinul alb poate fi făcut de fapt din struguri roșii sau albi. De exemplu, șampania franceză tradițională este produsă cu struguri roșii Pinot Noir.

Multe țări produc vin. Unele dintre principalele regiuni viticole se află în Franța, Italia, Spania, Chile, Africa de Sud, Australia și California în SUA, dar nici România nu stă rău la acest capitol.

Vinul roșu și cel alb au profiluri nutriționale foarte asemănătoare. Cu toate acestea, dacă analizăm conținutul nutritiv pentru un pahar standard de 148 ml, putem observa că există unele diferențe.

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

În general, vinul roșu are un ușor avantaj față de cel alb, deoarece are cantități mai mari de vitamine și minerale. Cu toate acestea, vinul alb conține mai puține calorii, conform healthline.com.

Beneficiile vinului roșu
Deoarece fermentează cu pielițe și semințe de struguri, vinul roșu este foarte bogat în compuși vegetali care oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.

Consumul de vin roșu poate avea un efect protector asupra sistemului cardiovasculare. Acest lucru se poate datora faptului că vinul conține compuși care au atât efecte antioxidante, cât și antiinflamatorii. Aceștia ajută la reducerea riscului de boli de inimă.

Vinul roșu crește nivelul colesterolului „bun” HDL, care este legat de rate mai mici de boli de inimă.

Consumul de vin roșu poate ajuta la încetinirea declinului mental legat de vârstă.

Riscurile consumului excesiv

Dacă se bea în cantități excesive, consumul de vin poate provoca leziuni ale organelor, dependență și leziuni cerebrale.

Consumul excesiv poate crește riscul de a contracta boli infecțioase sau pot să crească riscul de a dezvolta mai multe tipuri de cancer.

Pare clar că vinul roșu este semnificativ mai sănătos – sau mai puțin rău – decât vinul alb.

Consumul de alcool nu ar trebui să fie niciodată promovat ca o modalitate de îmbunătățire a sănătății, având în vedere că efectele nocive pot fi masive dacă se bea prea mult.

Așa că, vinul roșu este cea mai bună alegere, dar limitarea consumului de alcool (sau evitarea acestuia) este întotdeauna cea mai sigură opțiune.

Comments are closed.