SĂNĂTATE

Recomandări pe perioada caniculei

Ministerul Sănătății a făcut câteva recomandări esențiale pentru populație, legate de vremea caniculară de afară, care a cuprins toată țara.

Printre ele, pe contul Facebook al ministerului, putem găsi:

– Evitați pe cât se poate expunerea prelungită la soare între orele 11-18

– Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală

– Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius.

– Dacă nu aveți aer condiționat în locuință sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiează de aer condiționat (magazine, spații publice, cinematografe).

– Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă. – Purtați pălării de soare, haine lejere, și largi, din fibre naturale, de culori deschise

– Beți zilnic cel puțin 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute.

– Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece aceasta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

– Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cefea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

– Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben sau roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.

– O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca un pahar de apă.

– Evitați activități în exterior care necesită un consum mare de energie.

– Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

– Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități. Interesați-vă de starea lor de sănătate!

Sunt oferite și sfaturi cu privire la cum am putea să limităm creșterea temperaturii în locuințe.

Comments are closed.