SĂNĂTATE

Nu ignora semnele depresiei

Este dureros să vezi un prieten, o rudă sau o persoană cunoscută care se luptă cu sănătatea mintală. Tocmai de aceea sunt cinci lucruri la care trebuie să fii atent care pot semnala depresia.

1. Dificultate în a te ridica din pat
Depresia ne poate face să ne simțim obosiți și epuizați din punct de vedere fizic până la punctul în care chiar și sarcinile mici, cum ar fi să ne trezim dimineața sau să facem duș, pot fi obositoare sau dificil de realizat.

2. Schimbări în obiceiurile de somn
Epuizarea fizică și mentală care vine cu depresia ne poate afecta și obiceiurile de somn. Schimbările în somn se pot manifesta în mai multe moduri. Uneori, asta înseamnă să dormi pe tot parcursul zilei, să folosești somnul ca o modalitate de a-ți petrece timpul sau să prefere somnul altor activități zilnice.
Alteori, schimbările de somn pot crea crize de insomnie, care pot face dificilă adormirea sau rămânerea adormită noaptea. A pierde un somn de calitate și odihnitor ne poate crește nivelul de anxietate și poate intensifica sentimentele de suferință.
Uneori, acest lucru creează un ciclu în care gândurile noastre anxioase ne țin treji și ne afectează negativ somnul, ceea ce duce apoi la gânduri mai anxioase.

3. Modificări ale apetitului
Apetitul și obiceiurile noastre alimentare pot fi afectate de depresie. Unii oameni pot avea un apetit crescut, în timp ce alții au mai puțin apetit sau pot să nu le fie deloc foame.
Somnul ajută la reglarea hormonilor foamei, care ne ajută să ne împiedicăm să mâncăm prea mult sau mai puțin.

4. Iritabilitate persistentă sau schimbări de dispoziție
Depresia ne poate determina să experimentăm izbucniri și schimbări de dispoziție. Într-un minut suntem supărați, în următorul plângem necontrolat sau ne închidem și amorțim.
Schimbările în starea noastră de spirit pot fi declanșate de provocări mici sau nesemnificative, iar alteori pot apărea complet neprovocate.
Dacă observați un model de iritabilitate sau modificări de dispoziție care durează mai mult de câteva zile, este posibil să fie asociat cu depresia.

5. Dificultate de a experimenta bucuria sau conexiunea
Starea depresivă ne poate elimina toată bucuria de la lucrurile pe care le iubim și ne poate îngreuna să ne conectăm cu cei mai apropiați. Este posibil să începem să ne pierdem interesul pentru hobby-uri, prieteni, teme școlare, activități sociale, sex sau viață, în general.
Când descoperim că nu ne mai bucurăm sau nu mai găsim plăcere în lucrurile de care ne bucuram înainte, acesta poate fi un semn de depresie.
De asemenea, ne putem izola de prietenii apropiați, de membrii familiei sau de alții cărora le pasă de noi, ceea ce poate perpetua simptomele depresiei.

Comments are closed.