Concediul medical și modul de plată al acestuia s-au modificat. Angajații din România pot beneficia de concediu medical, dar durata și banii pe care îi primesc diferă în funcție de gravitatea afecțiunilor.
În cazul bolilor obișnuite și a rănirilor provocate în timpul liber, concediul se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire. Angajatul poate să prelungească durata de stat acasă dacă discută cu angajatorul.
De mai multe zile libere beneficiază și pacienții care suferă de tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare, tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară, tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA și neoplazii, ori alte forme de tuberculoză extrapulmonară.
Femeile însărcinate pot beneficia de concediu medical pe o durată maximă de 126 de zile calendaristice care poate fi luată în două etape – prenatal și postnatal – cu o durată minimă obligatorie de 42 de zile calendaristice pentru concediul postnatal.
Pentru această problemă, angajații pot beneficia de zile libere doar dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale și doar în cazul în care vârsta copilului este sub 7 ani. Ei putea sta acasă 45 de zile calendaristice pe an.
Angajații care s-au accidendat la muncă pot sta acasă 180 de zile în decursul unui an.
Și femeile însărcinate care lucrează cu substanțe toxice, în medii și condiții de lucru ce pot afecta sarcina, vor beneficia de120 de zile libere integral sau fracționat, înainte sau după concediul de maternitate.
Recent Comments