BUSINESS

Suma cu care poți să pleci din țară

În cazul în care atunci când ieși din țară, în afara teritoriului UE, iar numerarul găsit asupra ta depășește suma de 10.000 de euro, autoritățile vamale te pot sancționa cu o amendă mare (de la 8.000 de lei la 50.000 de lei, nu mai mult de 60% din suma numerarului nedeclarat).

Cei care transportă numerar în valoare de 10.000 de euro sunt obligați să declare suma de bani autorităților statului membru din care ies sau intră în UE, punând totodată banii la dispoziția acestora pentru control. În legislația din România este prevăzut faptul că nedeclararea în scris a numerarului în valută și moneda națională care depășește suma de 10.000 de euro constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 3.000 și 8.000 de lei.

În cazul în care numerarul neînsoţit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autorităţile competente ale statului membru prin care numerarul intră sau iese din Uniune pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora, după caz, să facă o declaraţie de informare, în termen de 30 de zile.

În situația în care aceste prevederi nu sunt respectate, sau în eventualitatea în care apar indicii că suma de bani, indiferent de valoarea sa, are legătură cu o activitate infracțională, atunci autoritățile pot dispune confiscarea temporară a acestuia, în urma unei decizii administrative.

Perioada de reținere este limitată pe o perioadă de timp în care autoritățile pot stabili dacă împrejurările cazului justifică reținerea numerarului în continuare sau nu. Această perioadă nu poate depăși 30 de zile, cu o posibilitate de a fi prelungită până la 90 de zile.

Comments are closed.