CASA

Cun ajuți pomii care nu mai fac fructe

Atunci când pomii fructiferi nu mai fac roade, mulți oameni se gândesc să îi taie. E bine să nu ia această decizie.

Unora dintre pomii mai bătrâni le lipsește fierul. Astfel, poți folosi metoda bunicilor care băteau cuie ruginile în trunchiul pomilor fructiferi. Mulți pomicultori încă folosesc acest truc.

Ia în calcul și înghețul târziu care poate apărea primăvara, după ce pomii au înmugurit sau chiar înflorit, lipsa toaletării, a irigării, sau, dimpotrivă, apa în exces, dar și anumite afecțiuni ale pomilor îi pot împiedica pe aceștia să rodească.

Cuiul ruginit, bătut în scoarța unui pom (măr, păr, vișin, cireș, corcoduș sau prun) poate rezolva problemele legate de carența de fier a acestora. Fierul de la suprafața lor va suplini lipsa acestuia din interiorul pomilor fructiferi. Această metodă va da roade după aproximativ 12 luni.

Experții în pomicultură spun însă că e nevoie ca înainte de a bate cuie în copacii din livadă, acestea să fie sterilizate cu atenție. De asemenea, acestea nu trebuie bătute de tot în scoarța pomului. Ele se bat doar pe jumătate, pentru a evita formarea rănilor în trunchiul copacului. În situația în care nu sunt sterilizate corect și nici bătute cum trebuie, pot apărea anumite boli și dăunători care vor afecta și mai mult pomii fructiferi.

O altă variantă pentru a ajuta pomii este să pui o cantitate rezonabilă de rugină la rădăcina pomului, chiar atunci când îl plantezi.

Comments are closed.