Mersul pe jos zilnic are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cât este de adevărat mitul celor ,,1000 de pași”.
Cercetări recente au arătat că 8000 de pași zilnic sunt suficienți pentru a ne menține sănătoși și a nu lua în greutate. Cu 8.200 de pași pe zi, ne putem reduce riscul de a deveni obezi sau de dezvolta apnee în somn ori depresie.
Un alt studiu arată că femeile care parcurg zilnic circa 7.500 de pași au o rată mai redusă de mortalitate decât cele care fac 2.700 de pași pe zi sau mai puțin de atât. De la acest număr de 7.500 de pași, beneficiile nu mai există, astfel că riscurile nu scad mai mult dacă am face 10.000 de pași zilnic, susțin autorii studiului.
Printre beneficiile mersului pe jos se numără faptul că poate fi practicat oriunde, nu implică niciun cost și este o activitate pentru toate vârstele, plăcută și relaxantă. Deasemeni mersul pe jos scade riscul de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, demență și anumite forme de cancer.
Cei 10.000 de pași ar însemna o plimbare pe o distanță de 7,6-8 kilometri și poate dura circa o oră și 45 de minute.
Numărul de calorii arse la o plimbare de 10.000 de pași depinde de ritmul alert, de intensitatea efortului pe terenurile accidentate, de rata metabolică (viteza cu care corpul tău arde calorii) sau de cât cântărești.
Dacă ți-ai propus să slăbești, ai nevoie să arzi mai multe calorii decât consumi. Alimentația, somnul și stresul joacă un rol cel puțin la fel de important în demersul tău.
Există 4 categorii: sedentar(sub 5.000 de pași), ușor activ(între 5.000 și 9.999 de pași), activ(între 10.000 și 12.500 de pași) și foarte activ(peste 12.500 de pași). Dacă obiectivul tău este să slăbești sau să scapi de țesutul adipos, este recomandat să te încadrezi în categoria activ sau foarte activ.
Pentru rezultate mai bune, este indicat să completezi cu unul-două antrenamente diferite într-o săptămână (Pilates sau un antrenament cardio).
Recent Comments