SĂNĂTATE

Cea mai bună poziţie de somn

A dormi în poziția potrivită înseamnă să te trezești odihnit. Să te trezești fără dureri după o noapte de somn liniștit.

Dormitul în poziția greșită poate duce la rigiditate și durere, la nivelul spatelui, gâtului, brațelor și picioarelor, toate acestea lăsându-vă obosiți și incapabili să funcționați în timpul zilei.

Poate crește șansele de a sforăi și de a avea reflux acid. Ambele pot însemna un somn deranjat și de proastă calitate.
Poți face lucrurile mai confortabile cu ajutorul păturilor sau pernelor, dar va trebui să ai răbdare până când corpul tău se va obișnui cu noua poziție.

Dormitul pe o parte este cel mai bun pentru o noapte de somn completă. Dormind astfel, vă va ajuta la reducerea stresului și a tensiunii asupra coloanei vertebrale.

Dormitul pe o parte ajută la susținerea și alinierea corectă a coloanei vertebrale în timpul nopții. În această poziție veți permite mușchilor să se recupereze după efortul din timpul zilei în timp ce dormiți.

Când suntem copii, avem tendința de a încerca o mulțime de poziții de dormit diferite. La vârsta adultă, aproximativ 60% dintre noi preferă să doarmă pe o parte.

Dacă ați încercat să dormiți pe o parte, dar nu vă simțiți confortabil, treceți din când în când pe cealaltă parte, pentru a ușura presiunea pe cealaltă parte, sau așezați perne sub burtă, între picioare și la baza spatelui pentru mai mult confort și susținere.

Dormitul în poziție fetală are aceleași beneficii ca și somnul pe o parte. Dar, dacă îți tragi bărbia în jos, aceasta poate cauza o poziție dureroasă a capului și îți poate încorda gâtul.

Și, la fel ca în cazul tuturor pozițiilor de culcare laterală, este posibil să nu doriți să dormiți în poziție fetală dacă aveți dureri de umăr, deoarece presiunea pe care o exercitați asupra acestuia pe parcursul nopții îl poate irita. Încercați să dormiți în schimb pe spate în timp ce vă vindecați.

Dormitul pe spate ajută coloana vertebrală să se alinieze și îți distribuie greutatea în mod egal, ajutând la prevenirea durerilor și durerilor.

Multor oameni le place să doarmă pe spate, dar pentru unii poate duce la mai multe dureri de spate. Aceste sfaturi vă pot ajuta să le preveniți:

  • încercați să puneți o pernă sub genunchi, deoarece aceasta poate ajuta la alinierea și susținerea coloanei vertebrale.
  • în funcție de fermitatea saltelei, s-ar putea să vă fie util să puneți un prosop mic, rulat sau o pernă subțire sub partea inferioară a spatelui, va ajuta la închiderea spațiului care se poate deschide între partea inferioară a spatelui și saltea
  • folosiți o pernă de susținere care să vă țină capul și gâtul în poziție. Pernele care au o grosime cuprinsă între 5 și 10 cm sunt cele mai bune pentru cei care dorm pe spate, deoarece această grosime ajută la alinierea coloanei vertebrale
  • dacă nu vă deranjează să dormiți pe o parte, ați putea, de asemenea, să încercați să treceți de pe spate pe o parte pe alta

Mai puțin de 10% din timpul nopții îl petrecem dormind pe burtă. Această poziție oferă corpului tău mai puțin sprijin în comparație cu dormitul pe spate sau pe o parte și poate pune presiune pe coloana vertebrală, provocând dureri de spate. De asemenea, dormitul pe burtă vă obligă să dormiți cu gâtul într-o parte, ceea ce face ca gâtul să se răsucească și să nu mai fie aliniat cu coloana vertebrală. Acest lucru vă poate afecta coloana vertebrală în timp, cauzând probleme de spate pe termen lung.

Dormitul pe burtă nu este recomandat pentru majoritatea oamenilor. În special dacă sunteți însărcinată, sau aveți dureri de gât sau de spate. Nu este rocmandat nici dacă vă faceți griji în legătură cu pielea și ridurile.

Comments are closed.